Előzd meg a fák által okozott kárt!

2021.11.18

Még javában tart az ősz, de a reggeli köd és a már néha előforduló fagyok bizony a tél közeledtét jelzik. Ha előrelátóak vagyunk, már most készülünk a télre.

Hamarosan tél lesz. Ez nem csak a karácsonyt, a szilveszteri bulit és a téli szünetet hozza el, de jöhet szél, hideg, zúzmara, hó, ónoseső. Ez elkerülhetetlen.

Ha előrelátóak vagyunk, már most készülünk. Csizmát, kesztyűt, sapkát, sálat, kabátot, vitaminokat veszünk, megtervezzük az ünnepi menüt, beszerezzük az ajándékokat, kitakarítjuk és feldíszítjük a lakást, szervizbe visszük az autót, és még sorolhatnám.

Ahogy a gondos, felelősségteljes gazda felkészíti az autóját a téli időszakra (téligumi, ablakmosó, lámpák beállítása, stb.), úgy a fáinkról is gondoskodnunk kell.

Sajnos sokszor hallunk, olvasunk olyan híreket, hogy egy kidőlt fa, vagy egy letört faág károkat okozott az épületben, autóban, legrosszabb esetben emberek sérültek meg miatta. Ennek esélyét a lehulló hó, ónoseső megsokszorozhatja.

Kinek a felelőssége a fa által okozott kár?

A kártérítés általános szabálya ezekben az esetekben is érvényes, azaz a kárt annak kell megtérítenie, aki a kárt okozta.

Minden fa valakinek a területén áll, aki köteles a gondozására. A közterületi fákért az önkormányzat, külterületen a közútkezelő felel, más esetekben a terület tulajdonosa. A kár megtérítésénél figyelembe veszik azt, hogy a gazdák a tulajdonukban lévő fát gondozzák-e és a kiszáradt, sérült, veszélyessé vált részeket vagy ha szükséges, az egész fát eltávolítják-e. Ha a fa beteg, korhadt (nem ápolták, gondozták megfelelően), akkor a fa tulajdonosának kártérítési felelőssége van.

Aki felelős a városi, út menti fák, a parkokban vagy telkeken álló fák állapotáért, annak tudnia kell, hogy nem jelentenek-e veszélyt az emberekre, vagy az épített környezetre, esetleg tárgyakra.

A fák stabilitása meghatározható, számítható. A probléma nem mindig látható kívülről.

Ne veszélyeztessük feleslegesen környezetünket! Kérd a szakvéleményünket!