Hogyan lesz a parkból édenkert – tavaszi munkák

2022.03.17

A települések közparkjai, a közintézmények melletti kertek hozzájárulnak a környezetünk nyújtotta esztétikai élményhez. Minden városi park egy kis zöld oázis a betonsivatagban, ahová egy kis időre kimenekülhetünk a város nyüzsgéséből.

Egy gyönyörű, gondozott, virágokkal, zöld növényekkel teli terület felüdíti szemünket, lelkünket. A növények látványa és illata pihentet és egyben felfrissít. Szükségünk van a zöld környezetre, a növényekre. Azonban a növényeknek rendszeres gondozásra, ápolásra van szükségük.

Milyen feladatok várnak ránk ilyenkor?

Még nem tudjuk eldönteni, hogy tavasz van-e már, vagy ez még a tél vége. Tegnap 15 fok volt, ma reggel megint kaparjuk a jeget az autó szélvédőjéről. Az időszerű tavaszi munkákról azonban nem illik megfeledkezni.

Ha elfelejtettük eddig, most még - fagymentes napokon, ha szárazabb a talaj - eldugdoshatjuk a virághagymákat (tulipán, nárcisz, jácint).

Sokat tehetünk a növények egészségéért. Szedjük ki az elhalt fákat. A többit pedig alaposan tisztítsuk meg a mumifikálódott termésektől, virágmaradványoktól, a beteg gallyaktól. Érdemes a fák törzséről, vastagabb ágairól ledörzsölni a kéregripacsokat. Sok áttelelő kártevőt tudunk így eltávolítani.

A díszfüveket visszavághatjuk, nekiállhatunk a fák, bokrok, sövények metszésének. Célunk a korona alakítása, ifjítása.

Figyelem! A diót és a mogyorót, illetve a kora tavasszal virágzó cserjéket nem ilyenkor kell metszeni. Az előbbieket augusztus-szeptember idején, az utóbbiakat majd akkor, ha elvirágoztak.

A rózsabokrokat, akkor lehet metszeni, mikor a levélrügyek duzzadni kezdenek. Mikor a piros dudorok megjelennek, lehet nekiállni a munkának.

Metszés és sebkezelés után - ha nincs fagy, nem fúj a szél és nem esik az eső - jöhet a lemosó permetezés. Ezzel megelőzhetjük a telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat.

Nagyon fontos ilyenkor a fák, bokrok, ágyások tápanyag-utánpótlásáról gondoskodni. Erre jó az istállótrágya, érett komposzt, megfelelő műtrágya, amit gondosan dolgozzunk bele a talajba.

Parkból édenkert

Itt a tavasz, éled a természet. Itt a tavaszi munkálatok ideje Szóval van munka bőven. Hívd a Favágó kommandót és mi megoldjuk, hogy a parkból egy kis édenkert legyen. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a parkok gondozásával mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kicsit szebb legyen a világ.

Ha szeretnél olyan közterületet, kertet, parkot, amiben a helyi lakosok és a turisták egyaránt gyönyörködnének és tovább vinnék a jó hírét, bízd ránk a gondozását, fenntartását!

Várjuk önkormányzatok, nagyobb közintézmények, kereskedelmi és ipari létesítmények, sportpályák jelentkezését. Hívj és mi megfelelő szakértelemmel, gondossággal és szépérzékkel végezzük el a munkát.