Készüljünk a télre

2021.11.12

Még élvezzük az őszi melengető napsugarakat, de a reggeli fagyok már figyelmeztetnek, hogy készüljünk a télre.

Milyen feladatok várnak ránk a parkokban/kertekben a hideg beköszönte előtt?

Például az alábbi, ősszel elvégzendő munkák.

METSZÉS

A fák egy részét nem csak tavasszal, hanem ősszel is szükséges metszeni. Ilyenkor kell eltávolítani a beteg és kopasz ágakat, a vízhajtásokat, vagy éppen a viharokban megsérült gallyakat. Szintén az ősz folyamán lehet a túl sűrű lombkoronát ritkítani, formálni.

Metszeni nem csak a fákat kell, hanem a bokrokat és cserjéket is. Megszabadíthatjuk őket az öreg, lehajló vagy beteg ágaktól, segíthetünk a növényeknek felkészülni a téli fagyra.

De! Fontos megjegyezni, hogy egyes növényeket csak tavasszal szabad metszeni. Hogy ne tegyünk kárt, érdemes szakember segítségét kérni.

GYEPFELÜLETEK ÁPOLÁSA

Az ilyenkor tömegével lehulló levelek elzárják a napfénytől a gyepet, így azon barna foltok jelenhetnek meg. A mohák elszaporodásához is kedvező feltételeket teremt a vastag avarszőnyeg, ezért azt el kell távolítani, ha szép gyepszőnyeget szeretnénk. Még javasolt beütemezni egy utolsó fűnyírást, de már ne nyírjuk túl rövidre.

ÉVELŐ NÖVÉNYEKKEL KAPCSOLATOS FELADATOK

Az ősz a tavasszal nyíló hagymás virágok elültetésének időszaka. Ilyenkor kell a virághagymákat földbe tenni, hogy a téli nyugalom után már kora tavasszal virágpompában gyönyörködhessünk. A hajnali fagyok elől a kényes évelő növényeket védett helyre kell költöztetni. A nyár folyamán elhalt és az egynyári növényeket szedjük fel. Még szükség lehet egy utolsó gyommentesítésre is. A rózsákat vágjuk vissza, a töveiket pedig a hideg ellen érdemes betakarni, ezt akár avarral is megtehetjük.

AVAR

Az összegyűjtött hullott falevelek egy részét felhasználhatjuk a fagyérzékeny növényeink védelmére. Képezzünk egy kis halmot a tövük köré. A többit használjuk fel komposzthoz.

EGYÉB TEENDŐK

Ha végeztünk az őszi munkálatokkal, takarítsuk le a kerti szerszámokat és a fűnyírót, majd helyezzük őket védett helyre. Tavaszig szabadságot kapnak.

Ha szeretnél szakszerű segítséget az őszi parkgondozási feladatok elvégzéséhez, hívj bennünket!