Téli munkák: fakivágás és gallyazás

2022.02.09

Télen a dolgok természetéből adódóan kevesebb a teendő a kertekben, parkokban. A természet megpihen. Az igazán gondos kertészek azonban télen sem pihennek (sokat). Van olyan munka, aminek ilyenkor jön el az ideje, ami a legnagyobb feladatok közé tartozik: a fakivágás.

Fakivágás

Miért ilyenkor?

Mert a fák nedvkeringése a téli időszakban lelassul. A kivágásra ítélt fákat érdemes ilyenkor, a nedvkeringés legkevésbé aktív időszakában ledönteni.

Miért vágnánk ki egy fát?

Több oka is lehet:

  • a veszélyessé vált, beteg, korhadt példányokat szanáljuk;
  • a nem körültekintően telepített, túl nagyra terebélyesedő fákat eltávolítjuk;
  • nem illik bele az új elképzeléseinkbe a növény.

A fák kivágása veszélyes üzem ... Avagy vigyázz, dől a fa!

Mindig jusson eszünkbe, hogy a fakivágás nem veszélytelen. Óvatosságot, szakértelmet kíván. Ne essünk neki meggondolatlanul. Mérjük fel az erőviszonyokat.

  • Biztonságosan meg tudjuk-e közelíteni?
  • Fel tudunk olyan magasra jutni anélkül, hogy balesetet szenvednénk?
  • Van-e elektromos vezeték a közelben?
  • A levágott ág hova, mire fog zuhanni?
  • A kivágott fa merre fog dőlni?
  • Megvannak a megfelelő eszközeink a művelethez?

Nagy az esély, hogy kellő szakértelem és a szükséges eszközök híján saját, vagy mások értékeiben, testi épségében kárt okozhatunk. Okosabban tesszük, ha szakszerű segítséget kérünk.

Hangsúlyozom, hogy a fakivágás veszélyes üzem. Bízd szakemberre!

Gallyazás és faápolás

A téli időszak megfelelő a fák gallyazására, ápolására. Ilyenkor könnyebben látható, hogy hol kell metszeni, hiszen nincs lombkorona. Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. -5°C fok alatt azonban nem állunk neki. Ha fagy van, ridegebb a növények szövete, könnyebben törik, roncsolódik.

Gallyazás

Gallyazás során az elszáradt, korhadt, vagy útban lévő (kerítésen átlógó, kilátást takaró) ágakat vágjuk le. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen azért ritkítjuk az ágakat, mert szellősebb lombozatot szeretnénk, vagy irányítani szeretnénk a fa növekedését. Úgynevezett űrszelvényezést is végzünk légvezetékek számára, vagy az épületektől való védőtávolságot alakítjuk ki.

Faápolás

Gallyazás után jön a sebkezelés - mint a sebészi beavatkozások után -, azaz speciális sebvédő anyaggal kezeljük a felületet. Ezzel elősegítjük a gyógyulást és megelőzzük a kártevők, kórokozók bejutását.

A gallyazáshoz, faápoláshoz gyakorlat és szakismeret szükséges, no meg megfelelő ezközök. Ha szakértelem nélkül állsz neki, szándékod ellenére árthatsz a fának, rossz hatással lehetsz a növekedésére és a várható élettartamára. Nem is beszélve arról, hogy a saját testi épségedet is veszélyezteted.

Tapasztalt faápolási szakértőt keresel? Partnert a fák gondozásában?